Sila singgah ke blog saya .. .. . . :)

Produk - produk yang berbaloi untuk dicuba!

Friday, October 1, 2010

Cara Basuh CD

Peringkat & Cara Basuh CD

1) Prewash / Basuhan Awal
Setelah anda membeli CD sila jangan dipakaikan terus kepada bayi. CD+Insert perlu dibasuh sekurang2nya 3 kali tanpa sabun bertujuan untuk meningkatkan daya serapan (lg banyak kali dibasuh lagi tinggi daya serapannya). Caranya ; basuh, jemur, kering, angkat (proses ini diulang sekurang2nya 3x).

2) Basuhan Setelah menggunakan CD
a) Air Kencing / Pee
Keluarkan Insert dr pocket. bilas dengan air yg banyak sampai tiada bauny. CD pun buat perkara yang sama. Untuk basuhan pada hari yang sama boleh  terus masukkan dlm mesin basuh. Lebihkan penggunaan air semasa membasuh dan sabun yg sedikit / 1/4 drpd penggunaan biasa
a) Najis / stool / Poo
Buangkan najis ke dalam lubang tandas terlebih dahulu. Kalau nk lebih elok semasa pakai kan bayi dgn CD gunakan nappy liner / fleece liner sbb akan mengurangkan kotoran pada CD, jadi lebih senang dicuci. Kemudian sental perlahan2 dengan tangan untuk hilangkan warna yang melekat. Tolong jangan gunakan berus kerana akan merosakkan fabrik. Selepas itu bilas dengan air yang banyak dan sabun yg sedikit / 1/4 drpd penggunaan biasa. Akhirnya basuh seperti biasa. Kalau masih ada tertinggal kesan warna yang najis, jangan risau. Sila jemur di bawah matahari dan bila kering kain sudah menjadi putih semula.
3) Stripwashing
Dilakukan apabila CD sudah kurang daya serapannya. Macam mana nak tau Cd kurang daya serapan ; apabila CD terlalu cepat bocor/leaking. Biasanya boleh dilakukan sebulan sekali. Boleh gunakan Cuka(hanya digunakan ke atas insert) / Baking Soda / Air Panas / Sunlight

Nota 
1) gunakan Laundry Net untuk memanjangkan jangka hayat CD anda dan menjaga butang2 CD drpd rosak/tercabut - sayangnya.......
2)
 gunakan sabun yg sedikit / 1/4 drpd penggunaan biasa (jimat sabun)
3) gunakan air yg banyak semasa membasuh CD di dalam mesin basuh
4) JANGAN gunakan sabun yang mengandungi enzim, peluntur, pelembut kain. Pendek kata guna sabun murah ajer hehe (jimat lagi kan)
5) Sebaik2nya jemur di bawah sinaran matahari. 
6) Jika mahu mengumpul CD sebelum dibasuh tolong kumpulkan semua CD yang telah dibilas dan diperah ke dah BALDI yang KERING. Baldi basah menggalakkan pertumbuhan bakteria.

TIPS & CARA AGAR CLOTH DIAPERS TAHAN LAMA

Cloth Diapers itu suatu pelaburan. Jadi bagaimana cara untuk membuatnya tahan lama?
Katanya menggunakan Cloth Diapers itu menjimatkan. Katanya juga Cloth Diapers (terutama jenis “One-Size”) boleh digunakan dari bayi baru lahir sehinggalah 3 tahun. Kemudian, boleh pula digunakan untuk anak-anak kita yang seterusnya.

Adakah ini benar?
Sebenarnya kita perlu ikutkan logik juga. Contohnya, jika kita hanya mempunyai beberapa helai Cloth Diapers, tidak menjaganya dengan betul, dan juga jenama yang dibeli tidak begitu berkualiti, jangan terlalu berharap agar ianya tahan sebegitu lama.
Di sini saya akan mengutarakan tips untuk mengekalkan kualiti dan jangka hayat Cloth Diapers anda.
Bagaimanakah cara untuk membolehkan Cloth Diapers tahan lebih lama?
LAKUKAN LAH YANG BERIKUT:
 1. Paling utama, beli lah Cloth Diapers yang berkualiti atau yang diketahui umum sebagai jenama yang tahan lama (tanyakan lah pendapat ibu-ibu lain yang ber-Cloth Diaper untuk mendapatkan tips).
 2. Pastikan stok Cloth Diaper mencukupi, dan lebih bagus jika mempunyai Cloth Diapers dalam jumlah yang banyak. Ini kerana apabila Cloth Diapers yang sama dipakai dan dibasuh berulang kali, ia akan menyebabkan ianya cepat lusuh dari “wear and tear”. Diibaratkan seperti pakaian kita lah, kalau ada 5 helai sahaja dan kita pakai dan cuci hari-hari, mesti tak sampai berapa bulan sudah lusuh atau mungkin koyak, bukan?
 3. Pilih Cloth Diapers jenis “Snaps” atau butang berbanding Velcro untuk mengelakkan Velcro nya cepat “haus”. Secara umum, Cloth Diapers snaps akan kelihatan “baru” lebih lama berbanding Velcro.
 4. Jaga lah Cloth Diapers dengan teliti. Pastikan cara pembasuhan dan penggunaan harian mengikut kaedah yang disarankan jenama Cloth Diapers tersebut. Kaedah penjagaan meungkin berbeza bergantung kepada material yang digunakan.
 5. Gunakan cecair/serbuk pencuci yang sesuai untuk Cloth Diapers! Jangan gunakan pencuci yang ada peluntur, enzim, fosfat, pengawet atau pelembut/pewangi di dalamnya. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan Cloth Diapers bocor dan mudah rosak.
 6. Jika anda ingin menggunakan Cloth Diapers untuk anak-anak yang seterusnya, belilah Cloth Diapers yang bersaiz (sized diapers) berbanding “One-Size”. Ini kerana Cloth Diapers bersaiz kurang kerap digunakan dan kualitinya akan tahan lebih lama jika disimpan. Bayangkan, Cloth Diapers “One-size” dipakaikan semenjak bayi baru lahir sehingga 2 tahun, betul kah ia boleh digunakan dengan sempurna untuk adiknya pula?
 7. Sesekali, lakukan “strip washing” untuk menghilangkan bau-bauan dan juga kulat (mold/fungi) yang mungkin tumbuh di Cloth Diapers. Keadaan ini boleh menyebabkan Cloth Diapers rosak.
 8. Keringkan Cloth Diapers dengan menyidai di bawah cahaya matahari (gantung/sidai kan dengan cermat) berbanding menggunakan opsyen “Spin Drying” dalam mesin basuh atau menggunakan mesin Dryer.
 9. Untuk All-In-Two (AI2) diapers dan juga diaper covers, bahagian luarnya (diaper cover) tidak perlu dibasuh dengan kerap, dan elok dibasuh tangan kerana ianya tidak begitu kotor. Ini boleh mengekalkan kualiti lapisan PUL pada diaper cover tersebut.
 10. Beli Cloth Diapers yang diperbuat dari material sintetik seperti microfiberkerana ianya lebih tahan lasak berbanding material semula jadi/organik seperti bamboo dan kapas (cotton).
 11. Gunakan “laundry bag/net” jika membasuh menggunakan mesin basuh dan menggunakan opsyen “Spin Dry”.
 12. Jika menggunakan Cloth Diapers jenis Velcro, sematkan Velcro pada “laundry tab”sebelum membasuh untuk mengelakkannya tertarik/terlekat pada Cloth Diapers yang lain.
Jemurlah Cloth Diapers di bawah matahari – jimat masa, elektrik dan juga sesuai untuk mengekalkan kualiti nya! 
JANGAN PULA LAKUKAN YANG BERIKUT!
 1. Jangan perah Cloth Diapers terlalu kuat untuk mengelakkan getah (elastic) cepat lusuh.
 2. Jangan gunakan sebarang berus yang kasar untuk menggosok/menyental Cloth Diapers.
 3. Jangan gunakan pencuci yang ada peluntur, enzim, fosfat, pengawet atau pelembut/pewangi di dalamnya. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan Cloth Diapers bocor dan mudah rosak.
 4. Jangan basuh Cloth Diapers dengan air yang terlalu panas kerana ini boleh merosakkan PUL (waterproof layer). Jika perlu, gunakan air suam sahaja.
 5. Jangan gunakan krim lampin (diaper/nappy cream) bersama Cloth Diapers kerana ia mungkin menyababkan kebocoran (gunakan lah krim yang sesuai untuk Cloth Diapers atau pun lapik Cloth Diapers dengan nappy liner jika menggunakan krim tersebut).
Cloth Diapers itu suatu pelaburan (investment), bukan? Setelah menelaah, melakukan kaji selidik, dan melakukan proses pembelian, sudah tentu kita mahukan yang terbaik dari wang yang kita laburkan pada Cloth Diapers, betul tak?
Namun begitu, kita juga perlu realistik dan tidak boleh beranggapan bahawa Cloth Diapers yang kita beli itu boleh tahan sampai beberapa tahun… Saya berharap tips yang saya utarakan ini boleh dijadikan rujukan untuk anda untuk ber-Cloth Diaper dengan bijak dan pintar! :)
PERSOALAN: Berapa lama sudah anda menggunakan Cloth Diapers anda, dan adakah kualitinya tetap sama seperti baru? Bagaimana cara anda menjaga kualiti Cloth Diapers anda?

No comments:

Post a Comment